Een heleboel smoesjes…

smoes

Een heleboel smoesjes…

 

‘ Ik heb het veel te druk’ , ‘ Het regent’ , ‘ De sportschool is veel te duur’ , ‘ Ik heb geen tijd met de kinderen’

Best een grote kans dat je deze zinnen regelmatig voorbij hoort komen of misschien wel zelf gebruikt. Het zijn namelijk de meest gebruikte redenen in Nederland om niet te gaan sporten.
Noujah, redenen..
Best knap eigenlijk hè die overtuigingskracht. Onszelf  iedere keer weer kunnen overtuigen.      ( Een hele prestatie op zich 😉 ) Het belangrijkste van het excuus is namelijk dat je het zó kan brengen, dat je er zelf in gelooft. Als je een béétje logisch nadenkt, weet je best dat elke reden om niet te gaan slechts een smoes is om je eigen luiheid niet toe te hoeven geven.

En ooit, heel lang geleden, had ik een korte periode een hekel aan sporten. Ergens rond mijn pubertijd. Ja, dus echt! In die periode moest ik namelijk ook al helemaal met de fiets naar school en dat was wel genoeg, vond ik. Daarom besloot ik na twee keer fietsen met de bus naar school te gaan. Al moest ik dan twee keer over stappen en deed ik er toch zeker een uur langer over. Alles beter dan fietsen natuurlijk 😛 Nu, sport ik alweer jaren intensief en vind ik steeds wel een nieuwe uitdaging. Dat het zo kan veranderen…

Hieronder lees je de meest voorkomende smoesjes 😉

 

smoes2

 

SMOESJE 1 : Ik vind sporten niet leuk, dus dan houd ik het ook niet vol.

Kies een sport die bij jou past. Niet omdat een vriendin dit toevallig erg leuk vind. Al kan samen sporten wel een stok achter de deur zijn. ( Behalve als je sportbuddy ook 20 smoesjes klaar heeft om niet te gaan 😉 ) Ben je een teamsporter? Houd je van vechtsport? Dansen? Wat vind je belangrijk in een sport? Volg eens een proefles. Geef het een kans.

Misschien houd je juist van een competitief element. Kies dan een sport uit waarbij je kan ‘winnen’ of stel (realistische!) doelen aan je training. Werk ergens naartoe (een wedstrijd, een marathon, een persoonlijk record).

SMOESJE 2 : Ik heb het te druk met mijn kinderen. Ik heb er  gewoon geen tijd voor.

Ik HEB er geen tijd voor? Of ik MAAK er geen tijd voor? Sporten is, tijd voor jezelf nemen. Om aan jezelf te werken. Aan je lichaam, maar ook aan je welbevinden. Even je hoofd leegmaken. En veel vrouwen vinden dat lastig, tijd voor zichzelf maken. Je moet het jezelf ook gunnen. Plan het in. Tjah..ik ken jouw schema niet. Maar die van mij staat ook aardig vol 🙂  .  En als iets echt belangrijk voor je is, dan maak je tijd. Het hoeft maar een uurtje te zijn. Prioriteiten stellen toch?

Of ga samen sporten met de kids. Ga samen zwemmen. Beweging voor allebei! 🙂 Wandelen in het bos, hardlopen achter de kinderwagen. Of samen actief op de spelcomputer aan de slag! Bijvoorbeeld een dansspelletje. Of lekker samen een stuk fietsen.

SMOESJE 3 : Ik heb er geen geld voor.

Een abonnement voor de sportschool of contributie voor een vereniging kan behoorlijk prijzig zijn. Dat is inderdaad best lastig als je weinig te besteden hebt.

Denk in mogelijkheden. Thuis sporten, op de trimbaan, boksen, ga het bos in om te wandelen. Een uurtje stevig wandelen is ook sporten! Het is sowieso beter dan op de bank zitten. Koop een paar losse gewichtjes of een kettlebell. ( Bij de action zijn ze helemaal niet duur)  Traplopen, springtouwen. You name it!

SMOESJE 4 : Ik vind mijn gewicht prima, dus ik hoef niet te sporten.

Veel mensen associëren sporten met afvallen. Evenals diëten. Maar wat denk je van je mentale gezondheid? Of je spieren? Sinds ik sport ben ik juist aangekomen (spiermassa). In mijn kledingmaat niet. Dat kan dus ook! Daarnaast is mijn houding beter. En sporten helpt voor mijn gemoedsrust.

Je gewicht zegt niet alles. Je kan erg slank zijn of heel licht maar dan  kan je vetpercentage nog wel aan de hoge kant zijn. Of je spieruithoudingsvermogen is erg laag. Misschien slaap je erg slecht of zit je niet goed in je vel. Sporten kan je helpen en niet per se alleen met afvallen.

SMOESJE 5 : Ik ben veel te moe! Moet ik dan ook nog gaan sporten?!Daar heb ik echt geen fut voor.

Nou ja, mijn antwoord is: ja! Ik zie regelmatig mensen vermoeid een les inlopen en opgeladen weer vertrekken na afloop. Echt! Even een uurtje alleen maar met je sport bezig zijn… Je hoofd helemaal leeg, om daarna alles van je af te trainen. Een frisse start! Je lichaam is na een fikse work-out moe. Dat heb ik natuurlijk ook regelmatig,  maar mijn energie level gaat wel omhoog. Iedereen kent het voldane gevoel wel achteraf wanneer je toch gegaan bent. Je voelt je goed, omdat je toch gegaan bent en je work-out volbracht hebt.

 

keep-calm

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *