‘Appeltje, Eitje’.. Gezonde voeding voor je kind..

appel ei

‘Appeltje, eitje’.. Gezonde voeding voor je kind..

Ik las een berichtje van een bekende van mij op Facebook, waar ik in eerste instantie heel erg hard om moest lachen. Maar het zette mij, heel verrassend, uiteindelijk aan het denken. Want alles valt in het niet als het gaat om je kind heb ik vaker gehoord. Nou heb ik geen huisdieren ( ok, op de goudvis op mijn werk na) , woon al 6 jaar alleen, heb geen man, pas sinds een tijdje een vriend en geen kinderen, dus mijn voorstellingsvermogen is misschien niet toereikend om dat te bevatten. Maar ik ben wel Juf en heb twee geweldige neefjes. Dus ik kan mij enigszins voorstellen dat het haar verschrikkelijk veel moeite kostte om zichzelf te beheersen. Dat haar vraagtekens/verwarring en beleefdheidsregels met elkaar vochten en dat die laatste aan de verliezende hand waren.

Het verhaal is als volgt;

Haar zoontje lust geen fruit. Dat lust hij gewoon echt niet. Dat kan zomaar. Maar ze bedacht dus een gezond alternatief. Iets wat hij wel graag lust. Namelijk een gekookt eitje ( Een ei zit boordevol goede eiwitten en hiermee een ideale bouwstof voor je kind.) Maar dit mocht niet, want er was een gezond voedingsbeleid. Nou is dat natuurlijk klasse en begrijp ik dat iedereen dat voedingsbeleid probeert na te streven, maar ik kan amper een gezonder tussendoortje bedenken! Ik zie dagelijks bergen ligakoeken voorbij komen en dat is dus geen gezond tussendoortje. Dat is zelfs een understatement. Want in feite valt het in de categorie ongezonde koekjes. Koekjes gemaakt van witte bloem en suiker hebben weinig tot geen voedingswaarde. Daarnaast kost het vitamines en mineralen om dit überhaupt goed te kunnen verteren. Ze zijn lekker. Dat dan weer wel. Maar de misleidende reclames dat het gezond zou zijn, is echt valse voorlichting. Omdat er melkpoeder in zit en melk in de categorie gezond valt (kunnen we ook nog over twisten) wordt het gezond genoemd. En er worden een handje vitamines aan toegevoegd om het extra “gezond” te maken. Dus dat antwoord van de juf was als je het mij vraagt net iets te veel volgens het boekje.

Wat zijn gezonde tussendoortjes die over het algemeen geschikt zijn op school?

Tussendoor;

 • Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
 • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
 • Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
 • Gekookt ei ( Ok ok, deze weet ik dus niet zeker, dus geheel op eigen risico 😉 )

Geschikt voor de lunch;

 • Volkorenbrood of bruinbrood.
 • Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
 •  Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
 • Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.

Als je kinderen iets lekkers wilt geven als tussendoortje let dan op dat het gemaakt is van volkoren meel i.p.v bloem. Lees de etiketten op de achterkant en zorg gewoon dat suiker niet het hoofdingrediënt is.

Traktaties;

Kinderen krijgen per schooljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn is natuurlijk feest! Nu nog wel. 😛  Maar je kan de traktaties klein houden en zorgen dat je ze niet te calorierijk maakt. Of misschien een klein cadeautje meegeven in plaats van iets eetbaars een idee?

Geschikt voor traktaties;

 •  Groente en fruit in een leuk jasje.
 •  Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een handje naturel popcorn, soepstengel, klein koekje of een satéprikker met een stukje worst, fruit etc.
 • Een cadeautje, zoals stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekjes of bellenblaas.

Voorbeelden van gezonde’re’ en leuke traktaties

banana

komkom

gezonde-traktaties-met-komkommer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *