Mijn 5 favoriete havermout recepten op een rijtje..

IMG_20160426_5

Mijn 5 favoriete havermout receptjes op een rijtje..

Het leuke van havermout is dat het eigenlijk een heel divers product is en helemaal niet zo stoffig als we dachten. Dat blijkt, want de havermout consumptie is sterk toegenomen. Havermout is op zo veel verschillende manieren te bereiden. Van pap tot pannenkoek. Van smoothie tot cake of als koekje. Het is lekker, zowel warm als koud. Alles kan! Ik zet hier in mijn blog 5Ā  verschillende havermout receptjes voor je op een rij. Hmmmm smullen! šŸ™‚

But first a little reminder… Waarom is havermout ook al weer zo gezond?

Havermout is gezonder dan veel andere granen omdat het veel water oplosbare vezels en stoffen bevat die:

  • De darmwerking verbeteren.
  • Zorgen voor een stabiele(re) bloedsuikerspiegel. Dus geen energie dips en cravings na het eten.
  • Gezond zijn voor hart- en bloedvaten.
  • In havermout zit vitamine B6. Deze vitamine zorgt er niet alleen voor dat de weerstand van het zenuwstelsel wordt verhoogd, maar ook dat er serotonine aan wordt gemaakt. Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluksgevoelens. ā€™s Nachts wordt uit serotonine bovendien melatonine gemaakt; dit zorgt ervoor dat je er een gezond slaappatroon op nahoudt. En wie goed slaapt, heeft ook weer een beter humeur. Jawel, zelfs nu met deze weersomstandigheden! šŸ˜›

 

havermoutkoekje

Havermoutkoekjes zonder suiker

Ik kwam dit havermoutkoekjes recept tegen op de foodblog; uitpaulineskeuken. Ook deze zijn echt super easy te maken. En je hebt meteen een healthy tussendoortje bij de hand! Er zijn veel verschillende variaties te vinden.

Ik eet eigenlijk nooit koekjes en geef er ook niet zoveel om. Of althans ik koop nooit koekjes. Als ik ze in huis zou hebben zou ik ze vast heel graag opeten wanneer ik trek heb. #zelfbescherming Vroeger wanneer ik thuis kwam uit school en aangaf dat ik echt vette HOOONGGER had.(Honger, is het biologische signaal van het lichaam dat er behoefte aan eten is. Het wordt veroorzaakt door de daling van het glycogeen-gehalte in de lever tot onder een bepaald niveau. Een mens kan in principe tot vijftig dagen zonder voedsel). Nou twee uur had ik misschien net gered, maar langer zeer zeker niet hoor šŸ˜‰Ā  ‘ Neem lekker een kaakje’, zei mijn moeder dan. PFFFFF alsof ik daar trek in had. Nee, ik wilde liever stroopwafels en kokosmakronen šŸ˜› . En als ik zei dat ik echte honger had en dat niet genoeg was. Dan zei ze ‘neem je lekker een appeltje’. * vond ik echt rete irritant* *sorry mam* * zou het nu ook tegen mijn kinderen zeggen, als ik ze had* * het appeltje valt niet ver van de boom šŸ˜‰ *

Dit heb je nodig;

  • 2 bananen
  • 100 gr havermout
  • 35 gr amandelen gehakt
  • 40 gr kokos
  • 25 gr cranberryā€™s
  • 20 gr kokosvet

Zo maak je het;

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Prak de banaan glad met een vork.

Voeg alle droge ingrediƫnten toe en meng het door elkaar.

Laat het kokosvet smelten en meng dit door het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vorm met 2 lepels, 12 hoopjes van het deeg op de bakplaat en druk ze iets aan met de bolle kant van de lepel.

Bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

Je kunt de koekjes, luchtdicht ongeveer 4 dagen bewaren.

De basis bestaat uit banaan en havermout, voor de rest kan je er alles aan toevoegen wat je zelf lekker vindt.

 

 

IMG_20160424_7

De mug cake met frambozen

Een heel populair ontbijt receptje is de mugcake. Op instagram zie je ze regelmatig voorbij komen. Waarom zo populair? Ten eerste omdat je slechts een paar ingrediĆ«nten nodig hebt. Ten tweede omdat het heerlijk smaakt! Ten derde is het bestĀ grappig om in een paar minuutjes in een kommetje een healthy ontbijt cakeje te maken. En als laatste denk ik ook omdat je het met havermout maakt. En havermout is populair at the momentā€¦;).

Overigens was dit ook een receptje met veel commentaar, i.v.m. gebruik van de magnetron. Daarom bied ik nu twee variaties: in de magnetron of in de oven. Wie de magnetron liever onaangeroerd laat i.v.m. de eventuele schadelijke effecten ervan, kan nu ook de mug cake in de oven maken. Al duurt het dan wel iets langer.

Dit heb je nodig;1 persoon

  • 1 ei
  • 50 gram havermout
  • 1 banaan ( Ik maak het zonder banaan en voegĀ  een schepje proteĆÆne toe)
  • 1 el kaneel poeder
  • Honing (naar smaak; hoe meer, hoe zoeter) ( Ik gebruik geen honing, want heb al proteĆÆne toegevoegd)
  • Handje frambozen

Zo maak je het;

Prak de banaan in een kom of mok (niet te groot, want hierin maak je uiteindelijk de cake).

Voeg het ei, de havermout en de proteĆÆne of honing toe.

Klop alles tot een glad beslag. Roer tot slot de kaneel poeder en de frambozen bessen er door.

Zet 1,5 tot 2 minuten in de magnetron (op circa 900 watt). Of 12-15 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven.

Even 40 seconden af laten koelen.

Draai de mok om op een bord en je cakeje staat. Ik vind het lekker om er wat soja- of Griekse yoghurt en fruit bij te eten.

 

 

IMG_20160423_1

Havermout pap met fruit

Havermout pap met appel, ananas, banaan of met kiwi.. Het is allemaal heerlijk. Appel maak je nog lekkerder met wat rozijntjes en kaneel. Banaan vult wat meer en is een top maaltijd voor een optimale training! Nu heb ik kiwi gekozen en ziet er heerlijk kleurrijk uit. The color is green! ;). Samen met een smoothie van spinazie en komkommer en wat ongezoete amandelmelk. Het is echt hartstikke healthy en super easy te maken.

Dit heb je nodig;

  • 50 gram havermout
  • scheutje water of amandelmelk. ( Naar eigen smaak. Houdt je van dikke pap of liever wat dunner)
  • appel (Ik koos in dit geval voor kiwi)
  • Rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 schepje proteĆÆne

Zo maak je het;

Meng de havermout en melk in een pan en zet op laag vuur.
Voeg de kaneel toe en blijf af en toe roeren.
Schil ondertussen de appels (of met schil), snijd ze in blokjes en voeg toe aan de havermout.
Voeg de rozijnen toe en blijf roeren totdat de havermout kookt.
Roer nog twee minuten terwijl de havermout pruttelt.

 

 

IMG_20150918_8

Havermout cake met kokos

Een lekkere cake bakken? Ik kies snel voor havermout, omdat dat nu eenmaal een van mijn favoriete ingrediĆ«nten is. Voedzaam, vullend en gewoon lekker. Ik voeg er ook een ander soort meel aan toe zodat hij wat beter in model blijft. Een cake van havermout brokkelt heel snel af. Gebruik trouwens ook altijd bakpapier in de vorm. Dit voorkomt dat de cake blijft plakken en er in stukjes uit komt. (Of gebruik een cooking / pam spray).Ā  In dit recept word vaak banaan toegevoegd. Een banaan is een natuurlijk zoetmiddel om de cake lekker zoet te maken. (Of eventueel wat honing). Ik heb dit vervangen door kwark (zie het recept). En er een schepje proteĆÆne aan toegevoegd. Dit maakt de cake ook wat zoeter. En de kwark zorgt samen met de proteĆÆne voor meer eiwitten.

Dit heb je nodig;

  • 100 gr havermout
  • 100 gr amandelmeel (of een ander soort meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 2 bananen ā€“Ā liever geen bananen? Vervang dit dan door 100 gr kwark. De structuur zal hierdoor wel ietsje anders worden.
  • flinke tl bakpoeder
  • schepje kokos – of twee..
  • proteĆÆne of honing of agavesiroop
  • 1 tl kaneel
  • een hand bosbessen ā€“Ā of twee of drie..

Zo maak je het;

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Mix alle ingrediĆ«nten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een egaal beslag.Ā Schep daarna de bosbessen erdoor en breng op smaak met honing of proteĆÆne.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 40-50 minuten gaar.

Laat de cake eerst even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

 

 

IMG_20160425_3

Ā Havermout pannenkoekjes

De pannenkoekjes van havermout zijn echt verrassende lekker! Voor een luie zondagochtendā€¦ voor een vrije woensdagmiddag met de kids, of voor welk moment dan ook waarop je jezelf wilt verwennen.

Moeilijk is het recept niet. De basis van de pannenkoeken is havermout, banaan en ei. Daarmee zou je ze al kunnen maken. Maar met onderstaande ingrediĆ«nten maak je ze nĆ³g lekkerder. Pak alle ingrediĆ«nten bij elkaar, zet een pan op het vuur, geef het een paar minuten en smullen maar!

Dit heb je nodig;

  • 35 gram havermout meel (vermaal je normale havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Klein scheutje plantaardige melkā€“ zoals amandel-, soja- of havermelk.
  • 1 el honing of agave siroop
  • 1 tl kaneel
  • Kokosolie of cooking spray

IngrediĆ«nten proteĆÆne saus;

  • schepje proteĆÆne met wat water of melk.
  • Een paar aardbeien.

Zo maak je het;

Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel.

Voeg daarna de banaan toe en vermaal deze ook. Vervolgens het los geklopte ei, bakpoeder, agave siroop, kaneel en mix dit allemaal tot 1 geheel in de keukenmachine.

Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken. Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.

Verhit wat kokosolie of spray wat cooking spray in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak ze eerst aan Ć©Ć©n kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Zet het vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.

Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.

Garneer vervolgens met de gesneden aardbeien en de saus.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *