Glas halfvol of toch halfleeg?..

glas

Glas halfvol of toch halfleeg?..

Is je glas halfvol of halfleeg? Het ligt er natuurlijk maar aan hoe je ertegen aan kijkt. Optimist of pessimist? Tjah..en sommige mensen lijken gewoon altijd dorst te hebben! Tevreden zijn met wat je hebt lijkt een moeilijk iets. Salaris is altijd te weinig en een auto kan altijd mooier en iets meer kilo eraf is net iets beter. Mensen zijn hebzuchtige en soms nare wezens. Om dit te ontdekken hoef je geen hogere wiskunde te studeren. Lastig dus om tevreden te zijn met je huidige situatie. Hebzucht is gekoppeld aan het verwachtings- en beloningscircuit, en onderdeel van onze hersenen.

Ook steeds maar het vergelijken met elkaar. Stel, je wint een groot geldbedrag. Dat maakt je super happy natuurlijk, maar als blijkt dat de buurman een groter bedrag gewonnen heeft, dan daalt dit gevoel weer meteen 😉 .

Comparison of people is lose-lose. You immediately lose the uniqueness of both persons..

Elk mens is uniek en heeft zijn of haar eigen talenten, passies, waarden en behoeften. Als je jezelf dan vergelijkt met iemand anders en jezelf ‘hoger’ of ‘lager’ plaatst, dan doe je niet alleen jezelf tekort. Je plaatst de ander ook ergens op een ladder van hoe ‘goed’ die persoon bezig is in zijn of haar leven, alsof het iets ééndimensionaals is.
Je reduceert een uniek karakter tot een platgeslagen beoordeling van ‘beter’ (of ‘minder’).

Als er overigens één persoon is die dit mag onthouden, dan ben ik het. 😛  ( Immers, waarover je les geeft heb je zelf te leren.) En ergens schaam ik me natuurlijk voor deze oppervlakkigheid, maar het is wat het is. Nobody is perfect, right??? 😉  Het is helaas een gewoonte van veel mensen om zo snel mogelijk te beoordelen hoe ‘ver’ iemand in het leven staat.

 

perfection

Ongelukkig zijn heeft ook waarde..

Ik ken ze ook, van die dagen dat ik het liefst in bed zou blijven liggen, met de deken over mij heen en een reep chocolade 😛 .  Maar waarom streeft iedereen toch altijd naar dat gevoel van geluk. Soms is het goed om dat wat negatieve gevoel een beetje te koesteren. Lekker even laten gaan. Af en toe ongelukkig zijn heeft ook zijn waarde en is heel normaal. Dat geeft mij een opgelucht gevoel. Soms zit het er gewoon even niet in! En soms…heel soms..heb je gewoon trek in chocola! 🙂 .

chocola

 

Van halfleeg naar halfvol..

Ok..alles hebben wat je wilt maakt dus niet per definitie gelukkig. Wachten totdat iets gebeurt wat je gelukkig maakt, is meestal niet de oplossing. Geef een kind een ijsje en ze zijn gelukkig. Vraag volwassen wat ze allemaal nodig hebben om gelukkig te zijn en ze komen met waslijsten..man, man… Gewoon ontspannen, gelukkig, positief en sociaal denkend zijn we, maar door negatieve ervaringen wordt dit beinvloed. Deze negatieve ervaringen zullen altijd blijven staan. De manier waarop we ermee omgaan, kunnen we wel zelf beïnvloeden.

Gelukkig voelen is het resultaat van zelfkennis en een gevolg van acceptatie en waardering voor jezelf en je omgeving. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je zelf tevreden kunt zijn over je eigen leven. Maar richt je niet alleen maar op het ontplooien van jezelf als individu, want is toch saai om alleen voor jezelf te leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *